Skip to content

Zielona herbata i ryzyko raka żołądka w Japonii

4 tygodnie ago

502 words

Chociaż eksperymenty laboratoryjne i badania kliniczno-kontrolne sugerują, że spożywanie zielonej herbaty zapewnia ochronę przed rakiem żołądka, przeprowadzono niewiele badań prospektywnych. Metody
W styczniu 1984 r. Ogółem 26 311 mieszkańców trzech gmin prefektury Miyagi w północnej Japonii (11 902 mężczyzn i 14 409 kobiet w wieku 40 lat lub starszych) wypełniło samodzielnie zarządzany kwestionariusz zawierający pytania o częstotliwość spożywania zielonej herbaty . Podczas 199.748 osobolat obserwacji, do grudnia 1992, zidentyfikowaliśmy 419 przypadków raka żołądka (u 296 mężczyzn i 123 kobiet). Zastosowaliśmy regresję Coxa, aby oszacować względne ryzyko raka żołądka w zależności od spożycia zielonej herbaty.
Wyniki
Zużycie zielonej herbaty nie wiązało się z ryzykiem raka żołądka. Po dostosowaniu do płci, wieku, obecności lub nieobecności choroby wrzodowej w wywiadzie, palenia tytoniu, spożycia alkoholu, innych składników diety i rodzaju ubezpieczenia zdrowotnego, względne ryzyko związane z wypiciem jednego lub dwóch, trzech lub czterech i pięciu lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie, w porównaniu z mniej niż jedną filiżanką dziennie, wynosiło 1,1 (przedział ufności 95 procent, 0,8 do 1,6), 1,0 (przedział ufności 95 procent, 0,7 do 1,4) i 1,2 (przedział ufności 95 procent 0,9 do 1,6), odpowiednio (P dla trendu = 0,13). Wyniki były podobne, po wykluczeniu 117 przypadków raka żołądka, które zostały zdiagnozowane w ciągu pierwszych trzech lat obserwacji, z odpowiednim ryzykiem względnym 1,2 (przedział ufności 95%, 0,8 do 1,8), 1,0 (przedział ufności 95% 0,7 do 1,5) i 1,4 (przedział ufności 95%, 1,0 do 1,9) (P dla trendu = 0,07).
Wnioski
W populacyjnym prospektywnym badaniu kohortowym w Japonii nie stwierdziliśmy związku między spożywaniem zielonej herbaty a ryzykiem raka żołądka.
Wprowadzenie
Zielona herbata jest szeroko spożywana w krajach azjatyckich. Postawiono hipotezę, że ma działanie ochronne przeciwko rozwojowi raka żołądka, drugiej wiodącej przyczyny śmierci z powodu raka na całym świecie.1 W różnych modelach zwierzęcych podawanie ekstraktów z zielonej herbaty lub polifenoli hamuje proces nowotworzenia w wielu narządach , w tym żołądek.2,3 Polifenole z zielonej herbaty mają różne działania przeciwnowotworowe, takie jak silna aktywność przeciwutleniająca, hamowanie nitrozowania i proliferacji komórek oraz indukcja apoptozy w komórkach nowotworowych.2-4
Badania kliniczno-kontrolne wykazały zmniejszenie ryzyka raka żołądka w związku ze spożywaniem zielonej herbaty. Z siedmiu dotychczas przeprowadzonych badań, 5-11 dwóch badań w Chinach5, a dwie w Japonii77,8 wykazały znaczący odwrotny związek pomiędzy spożywaniem zielonej herbaty a ryzykiem raka żołądka, a jedno badanie w Chinach9 i jedno w Japonii10 nieistotne odwrotne powiązanie. Jedno z badań przeprowadzonych na Tajwanie 11 wykazało nieistotny wzrost ryzyka raka żołądka wśród osób, które pili zieloną herbatę, w porównaniu do tych, którzy jej nie używali.
Mało jest dowodów z badań prospektywnych. W badaniu japońskich osób na Hawajach12 spożycie zielonej herbaty wiązało się z nieistotnym wzrostem ryzyka raka żołądka – wynik niezgodny z wynikami większości badań kliniczno-kontrolnych
[patrz też: zwichnięcie stawu mostkowo obojczykowego, zator tluszczowy, dentysta kościerzyna ]
[przypisy: tartriakson, stomatolog włocławek, choroby niezakaźne ]