Skip to content

Zielona herbata i ryzyko raka żołądka w Japonii czesc 4

4 tygodnie ago

515 words

Wartości P dla testu trendu liniowego obliczono traktując kategorię konsumpcji herbaty zielonej jako zmienną porządkową. Wszystkie podane wartości P są dwustronne. Wyniki
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka osobników według konsumpcji zielonej herbaty. Spożycie zielonej herbaty różniło się znacznie wśród badanych; proporcje osób pijących mniej niż jeden, jeden lub dwa, trzy lub cztery i pięć lub więcej filiżanek dziennie wynosiły odpowiednio 19 procent, 17 procent, 22 procent i 42 procent. Tabela porównuje charakterystykę przedmiotów w zależności od konsumpcji zielonej herbaty. Mężczyźni i kobiety z wyższym spożyciem byli nieco starsi i częściej spożywają ryż, zielone lub żółte warzywa, marynowane warzywa, inne warzywa, owoce i zupę z fasoli. Natomiast częstość występowania choroby wrzodowej w wywiadzie i spożywanie alkoholu, mięsa i kawy nie różniły się w zależności od spożycia zielonej herbaty. Ciężkie palenie (20 lub więcej papierosów dziennie) wiązało się z wysokim spożyciem zielonej herbaty wśród mężczyzn, ale nie wśród kobiet.
Ze względu na ograniczenia logistyczne zaprzestaliśmy monitorowania podmiotów, które wyprowadziły się z okręgów badawczych. W konsekwencji 16 procent uczestników (4289 osób) straciło czas na obserwację. Jednak proporcje uczestników, którzy się przenieśli, nie różniły się w zależności od kategorii spożycia zielonej herbaty (16 procent, 17 procent, 17 procent i 16 procent w przypadku podmiotów spożywających mniej niż jeden, jeden lub dwa, trzy lub cztery i pięć lub więcej filiżanek dziennie, odpowiednio).
Tabela 2. Tabela 2. Względne ryzyko raka żołądka w zależności od konsumpcji zielonej herbaty. Nie znaleźliśmy żadnych odwrotnych powiązań między spożyciem zielonej herbaty a ryzykiem raka żołądka, niezależnie od tego, czy dane dotyczące mężczyzn i kobiet zostały połączone czy rozdzielone (Tabela 2). Wykluczenie przypadków raka żołądka zdiagnozowanych w pierwszych trzech latach obserwacji nie zmieniło znacząco wyników. Kiedy przeprowadziliśmy analizę warstwową według trzyletnich okresów kontrolnych, względne ryzyko dla spożycia pięciu lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie wynosiło 1,0 (przedział ufności 95%, 0,6 do 1,6) w pierwszych trzech latach (117 przypadki raka żołądka), 1,2 (przedział ufności 95%, 0,8 do 2,0) w drugim roku (144 przypadki) i 1,5 (przedział ufności 95%, 0,9 do 2,5) w ciągu ostatnich trzech lat (158 przypadków). Wyniki były podobne, gdy zmieniliśmy kategoryczną zmienną dotyczącą palenia na liczbę lat palenia paczek lub liczbę papierosów aktualnie palonych dziennie (dane niepokazane).
Gdy dane były podzielone według statusu palenia, zaobserwowano tendencję do pozytywnego związku między konsumpcją zielonej herbaty a ryzykiem raka żołądka u osób aktualnie palących 20 lub więcej papierosów dziennie (P dla trendu = 0,06), ale nie w tych, którzy obecnie palą od do 19 papierosów dziennie, byli palacze lub ci, którzy nigdy nie palili. Jednak w modelu wielowymiarowym, który obejmował spożycie zielonej herbaty (liczba spożywanych filiżanek dziennie), aktualne palenie (liczba wypalanych papierosów dziennie) i iloczyn tych dwóch zmiennych, interakcja między nimi nie była znacząca (P dla termin produktu = 0.17)
[przypisy: oscyloskop katodowy, oczopląs pionowy, próba webera ]
[hasła pokrewne: staloral 300, przyczepy mięśnia czworogłowego uda, oscyloskop katodowy ]