Skip to content

Zielona herbata i ryzyko raka żołądka w Japonii cd

4 tygodnie ago

535 words

Nie pytaliśmy o historię raka w kwestionariuszu, ponieważ w Japonii w czasie badania większość pacjentów z rakiem nie była informowana o prawdziwej diagnozie, a zatem dokładność samoopisów była uważana za niską. Następnie wykluczyliśmy 4493 badanych (1832 mężczyzn i 2661 kobiet), którzy nie odpowiedzieli na pytanie dotyczące konsumpcji zielonej herbaty. W związku z tym nasza analiza objęła 26 311 osób (11 902 mężczyzn i 14 409 kobiet), z których 419 miało raka żołądka (296 mężczyzn i 123 kobiety). Rozpoznanie gruczolakoraka potwierdzono histologicznie w 80 procentach przypadków. Spośród 287 pacjentów, u których rozpoznano umiejscowienie guza, 40% miało guz w ciele żołądka, 33% w antrumie lub odźwierniku, 21% w kardiochirurgii i 5% w zachodzących na siebie obszarach. Analiza statystyczna
Od stycznia 1984 r. Naliczamy osoby-lata obserwacji każdego z przedmiotów, do daty rozpoznania raka żołądka, daty wyjazdu poza okręg badawczy, daty zgonu lub końca okresu studiów (grudzień 31, 1992), w zależności od tego, co nastąpi wcześniej. Łącznie zgromadzono 199.748 osobolat. Obliczono współczynniki zapadalności dla każdej kategorii konsumpcji zielonej herbaty, dzieląc liczbę przypadków raka żołądka przez liczbę osobolat w tej kategorii. Względne ryzyko zostało obliczone jako wskaźnik zapadalności wśród osób w każdej kategorii konsumpcji herbaty zielonej podzielonej przez wskaźnik wśród osób spożywających mniej niż jedną filiżankę dziennie. Użyliśmy regresji proporcjonalnego hazardu Coxa, aby dostosować się do płci, wieku i innych potencjalnie zakłócających zmiennych 14 zgodnie z procedurą SAS PHREG.15
Oprócz płci i wieku, rozważaliśmy następujące zmienne jako potencjalne czynniki zakłócające a priori: historia wrzodu trawiennego; stan palenia papierosów (nigdy nie palono, palono w przeszłości, obecnie paliłem od do 19 papierosów dziennie lub obecnie palę co najmniej 20 papierosów dziennie); spożywanie alkoholu (nigdy nie piło alkoholu, pili w przeszłości, obecnie pije rzadziej niż codziennie lub obecnie pije codziennie); dzienne spożycie ryżu (dwie lub trzy, trzy, cztery lub pięć lub więcej misek); spożywanie czarnej herbaty i spożywanie kawy (dla każdego napoju: nigdy, niekiedy, jednej lub dwóch filiżanek dziennie lub trzech lub więcej filiżanek dziennie); spożycie mięsa, zielonych lub żółtych warzyw, marynowanych warzyw, innych warzyw, owoców i zupy z fasoli (mniej niż jeden dzień w tygodniu, jeden lub dwa dni w tygodniu, trzy lub cztery dni w tygodniu lub codziennie); oraz rodzaj ubezpieczenia zdrowotnego (cztery główne rodzaje, obejmujące pracowników rządowych, pracowników średnich i dużych firm, pracowników małych firm, osób prowadzących działalność na własny rachunek lub na emeryturze oraz inne, mniejsze plany). Rodzaj ubezpieczenia zdrowotnego został wykorzystany jako miernik statusu społeczno-ekonomicznego (zawodu), ponieważ wszyscy ludzie w Japonii są objęci planami publicznej ubezpieczenia zdrowotnego stosownie do ich zawodu lub głowy rodziny, a większość ludzi (98 procent przedmiotem badań) są zapisani w jednym z czterech głównych planów ubezpieczeniowych.
Powtórzyliśmy wszystkie analizy po wykluczeniu 117 pacjentów z rakiem żołądka zdiagnozowanych w ciągu pierwszych trzech lat obserwacji (88 mężczyzn i 29 kobiet)
[więcej w: przyczepy mięśnia czworogłowego uda, zapalenie okołostawowe barku, złamanie kości łonowej ]
[hasła pokrewne: próba rinnego, próba webera, dentysta kościerzyna ]