Skip to content

Zielona herbata i ryzyko raka żołądka w Japonii ad

4 tygodnie ago

517 words

Aby dokładniej zbadać związek między zieloną herbatą a ryzykiem raka żołądka, przeprowadziliśmy populacyjne, prospektywne badanie kohortowe w prefekturze Miyagi, regionie w północnej Japonii z wysoką zapadalnością na raka żołądka (współczynnik skorygowany względem wieku na 100 000 ludności świata 82,7 dla mężczyzn i 32,8 dla kobiet13) oraz znaczne zróżnicowanie spożycia zielonej herbaty. Metody
Kohora Studyjna
To prospektywne badanie kohortowe rozpoczęło się w styczniu 1984 r., Kiedy dostarczyliśmy samodzielnie wypełniony kwestionariusz dotyczący różnych nawyków zdrowotnych do 33 453 mieszkańców, w wieku 40 lat lub starszych, w trzech gminach prefektury Miyagi. Ankiety zostały dostarczone i odebrane w rezydencjach uczestników przez członków komitetów promocji zdrowia powołanych przez samorządy. Ta procedura przyniosła wysoki wskaźnik odpowiedzi (94 procent). Kwestionariusze użyteczne zostały zwrócone z 31.345 osób (13 992 mężczyzn i 1733 kobiet). Protokół badania został zatwierdzony przez instytucyjną komisję odwoławczą w Tohoku University Graduate School of Medicine. Rozważaliśmy powrót samodzielnie wypełnionych kwestionariuszy podpisanych przez badanych, aby implikować ich zgodę na udział w badaniu.
Dane ekspozycji
Kwestionariusz zawierał pozycje dotyczące częstotliwości niedawnego spożycia trzech napojów (zielona herbata, czarna herbata i kawa) oraz 11 artykułów na temat żywności, a także artykułów dotyczących spożycia alkoholu, palenia tytoniu, historii choroby i rodzaju choroby ubezpieczenia zdrowotnego. Częstotliwość spożycia zielonej herbaty została podzielona na pięć kategorii: nigdy, czasami, jedna lub dwie filiżanki dziennie, trzy lub cztery filiżanki dziennie i pięć lub więcej filiżanek dziennie. Objętość typowej filiżanki zielonej herbaty wynosi 100 ml w badanym regionie. Przeprowadziliśmy badanie walidacyjne kwestionariusza dotyczącego częstotliwości żywności, w którym 119 osób dostarczyło cztery trzydniowe dzienniki żywności w ciągu jednego roku, a następnie odpowiedziało na kwestionariusz. Wstępne wyniki pokazały, że współczynnik Spearmana dla korelacji pomiędzy ilością zielonej herbaty spożywanej zgodnie z kwestionariuszem a ilościami spożywanymi zgodnie z zapisami dotyczącymi żywności wynosił 0,66, a korelacja między spożyciem mierzona za pomocą dwóch kwestionariuszy podawanych w odstępie sześciu miesięcy wynosiła również 0,66. Ponieważ tylko 5 procent badanych stwierdziło, że nigdy nie piło zielonej herbaty, a tylko 14 procent stwierdziło, że pili ją tylko okazjonalnie, dane od tych respondentów zostały zaliczone do jednej kategorii mniej niż jedna filiżanka dziennie dla celów tej analizy.
Kontynuacja
Wykorzystaliśmy rejestry populacji w trzech gminach, aby uzyskać dane na temat statusu życiowego i mieszkaniowego pacjentów od stycznia 1984 r., Do 31 grudnia 1992 r. Stwierdziliśmy występowanie raka za pomocą komputerowego powiązania z zapisami prefektury Miyagi. Cancer Registry, jeden z najwcześniejszych i najdokładniejszych rejestrów nowotworów populacyjnych w Japonii.13 Udokumentowaliśmy łącznie 2646 przypadków raka wśród badanych (1490 mężczyzn i 1156 kobiet), z których 663 było przypadkami raka żołądka ( 461 u mężczyzn i 202 u kobiet).
Z 2646 przypadków raka wykluczono 541 przypadków (w 258 mężczyznach i 283 kobietach), które zostały zdiagnozowane przed badaniem linii podstawowej
[podobne: zwichnięty kciuk, złamanie kości łonowej, próba rinnego ]
[podobne: tętniak przegrody międzyprzedsionkowej bez cech przecieku, choroby mortona, naproxen hasco ]