Skip to content

Zielona herbata i ryzyko raka żołądka w Japonii ad 5

2 tygodnie ago

537 words

Związek pomiędzy spożywaniem zielonej herbaty a ryzykiem raka żołądka nie został znacząco zmodyfikowany przez inne zmienne, które badaliśmy, w tym rodzaj ubezpieczenia zdrowotnego (dane niepokazane). Zbadaliśmy związek między ryzykiem raka żołądka a konsumpcją czarnej herbaty i kawy, ale nie znaleźliśmy żadnych skojarzeń. Po dostosowaniu do płci, wieku, spożycia zielonej herbaty i tych samych zmiennych, które stosowano do analizy spożycia zielonej herbaty, względnego ryzyka raka żołądka dla mężczyzn i kobiet, którzy pili czarną herbatę, w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie pili czerni herbata, wynosiła 1,1 (95% przedział ufności, 0,8 do 1,5) dla osób pijących czarną herbatę sporadycznie, 1,0 (przedział ufności 95%, 0,6 do 1,8) dla osób pijących jedną lub dwie filiżanki dziennie i 1,1 (przedział ufności 95%, 0,4 do 2,8) dla osób pijących trzy lub więcej filiżanek dziennie (P dla trendu = 0,53). Odpowiadające im względne ryzyko dla kawy wynosiło 0,9 (przedział ufności 95%, 0,6 do 1,2), 0,8 (przedział ufności 95%, 0,5 do 1,1) i 1,0 (przedział ufności 95%, 0,6 do 1,6) (P dla trendu = 0,98) . Wyniki były podobne, gdy zastąpiliśmy zmienną kategoryczną dotyczącą palenia liczbą paczek wędzarniczych lub liczbą papierosów obecnie palonych dziennie. Wykluczenie przypadków raka żołądka zdiagnozowanych w ciągu pierwszych trzech lat obserwacji nie zmieniło ustaleń (dane nie przedstawione).
Dyskusja
Nasze badanie miało kilka metodologicznych przewag nad wcześniejszymi badaniami zielonej herbaty i ryzykiem raka żołądka. Zwerbowaliśmy badanych z ogólnej populacji, a wśród naszych pacjentów było duże zróżnicowanie spożycia herbaty zielonej. Ponadto oceniliśmy spożycie zielonej herbaty i innych zmiennych, zanim zdiagnozowano przypadki raka żołądka i innych chorób, unikając w ten sposób stronniczości w przypominaniu. Kwestionariusz używany do pomiaru spożycia zielonej herbaty miał dość wysoki poziom trafności i powtarzalności. Zidentyfikowano dużą liczbę przypadków raka żołądka, ponieważ częstość występowania w badanym regionie była wysoka, a okres obserwacji był dość długi.
Nasze badanie miało pewne ograniczenia. Nasz kwestionariusz dotyczący częstotliwości żywności zawierał tylko ograniczoną liczbę pozycji i nie można go było wykorzystać do obliczenia zużycia całkowitej energii i innych składników odżywczych. Chociaż dostosowaliśmy się do konsumpcji artykułów dietetycznych innych niż zielona herbata w jak największym stopniu, nie mogliśmy wykluczyć możliwości resztkowego zakłócenia przez inne cechy diety.
Nie uzyskaliśmy informacji na temat obecności lub braku zakażenia Helicobacter pylori w wywiadzie, który jest silnym czynnikiem ryzyka dla raka żołądka16. Występowanie seropozytywności H. pylori (określone przez obecność przeciwciał IgG) wśród osób w wieku od 55 do 64 lat Wiek badanych wynosił 88% u mężczyzn i 87% u kobiet17. Pacjenci z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka spowodowanym zakażeniem H. pylori mogli ograniczyć spożywanie pokarmów i napojów, w tym zielonej herbaty. Niektóre badania sugerują działanie antybakteryjne zielonej herbaty, 18,19, które może dotyczyć H. pylori. W obu przypadkach częstość występowania infekcji byłaby niższa u osób z większym spożyciem zielonej herbaty
[hasła pokrewne: uchyłki przełyku, zwichnięcie stawu mostkowo obojczykowego, usuwanie ósemek kraków ]
[hasła pokrewne: zwichnięcie stawu mostkowo obojczykowego, zator tluszczowy, złamanie typu monteggia ]