Skip to content

Odpowiedź na długotrwałe przekarmianie w identycznych bliźniętach ad

2 miesiące ago

556 words

Żaden z mężczyzn nie miał historii niedawnej choroby, otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, hiperlipidemii lub endokrynopatii, a każdy z nich miał normalne badanie fizykalne i normalne stężenia glukozy, triglicerydów i cholesterolu na czczo. Mężczyźni, których rodzice byli otyli lub mieli cukrzycę lub zaburzenia lipidowe nie zostali przyjęci do badania. Przebadano cztery pary bliźniąt w ciągu 18 miesięcy: jedna podgrupa zaczynała się na początku sierpnia, druga w lutym, a trzecia następna w sierpniu. Wyniki były podobne we wszystkich trzech podgrupach. Mężczyźni mieszkali w zamkniętej części domu studenckiego w kampusie Uniwersytetu Laval i byli pod całodobowym nadzorem członków personelu projektu mieszkającego z nimi. Każdy mężczyzna pozostawał w jednostce przez 120 kolejnych dni – 14 dni w przypadku badania podstawowego, 3 dni w przypadku badania przed okresem przekarmienia, 100 dni w okresie przekarmiania i 3 dni w przypadku badania po okresie przekarmienia. Podczas badania linii podstawowej mierzono masę ciała codziennie, grubość fałdu skórnego mierzono w 10 miejscach pięciokrotnie, a gęstość ciała mierzono trzy razy przez podwodne ważenie.
Mężczyźni nie mogli pić napojów alkoholowych podczas badania. Pięć z par bliźniaków było lekkimi palaczami, ale palenie nie było dozwolone podczas badania. Uważamy, że ci mężczyźni zmniejszyli częstotliwość palenia papierosów do kilku papierosów dziennie, ale nie zatrzymali się całkowicie.
Okres testowy w linii podstawowej
W okresie podstawowym mężczyźni jedli swobodnie w specjalnej jadalni. Jedzenie zostało przygotowane przez personel uniwersytecki, ale zostało oddane dla mężczyzn przez dietetyków biorących udział w badaniu. Wszystkie pokarmy wybrane przez mężczyzn zostały zarejestrowane i zważone. Wszystkie pokarmy, które nie zostały zjedzone, ważono osobno, a ich wagę odjęto od wagi wybranej żywności, aby można było obliczyć spożycie netto. Skład odżywki i zawartość energii w żywności pochodziły z komputerowej wersji kanadyjskich tabel składających się z pokarmów.15, 16 Zwykłe codzienne spożycie energii przez człowieka w warunkach stabilnej masy ciała i składu ciała obliczono z 14-dniowego zapisu spożycie pokarmu i zasadniczo opierało się na zapisach z ostatnich 12 dni, zmianach masy ciała i zmianach w masie tłuszczu lub beztłuszczowej masie, o ile w ogóle, ustalonej na podstawie pomiarów gęstości ciała. Zakładano, że zawartość energii w tłuszczu wynosi 37,8 MJ (9300 kcal) na kilogram, podczas gdy wartość tkanki beztłuszczowej wynosiła 4,2 MJ (1020 kcal) na kilogram 17. Zawartość energii w ciele była sumą tych dwóch składników. Średnia zawartość składników odżywczych w jedzeniu podczas okresu odniesienia wyniosła 52 . 6 procent węglowodanów, 34 . 6 procent lipidów i 14 . 6 procent białka.
Testowanie przed i po okresie przekarmiania
Pierwszego dnia trzydniowego okresu testowego przed okresem przekarmiania mierzono spoczynkową przemianę materii i termiczne działanie pokarmu. Trzeciego dnia wykonano podwodne ważenie, biopsje tkanki tłuszczowej i testy tolerancji wysiłku. Około pięć dni przed przekarmieniem wykonano tomografię komputerową jamy brzusznej. Te same badania powtórzono podczas trzydniowego okresu testowego po okresie przekarmiania.
Okres przekarmiania
Po zakończeniu okresu podstawowego mężczyźni otrzymywali dietę zawierającą 4,2 MJ (1000 kcal) dziennie więcej niż ich ustalone spożycie energii w linii podstawowej z żywności, 6 dni w tygodniu przez 100 dni
[patrz też: uchyłki przełyku, flixonase nasule, preparaty na odchudzanie ]